Wat is UMTS?


Geplaatst in Telecom | Tags: , | Geen reacties

UMTS  is de opvolger van GPRS en maakt het mogelijk om toegang te krijgen tot snel internet via de mobiele telefoon. De snelheid is afhankelijk van de mobiele provider, maar kan oplopen tot zo’n 1,5 Mbit. Het is daarmee vergelijkbaar met een lichte kabel of ADSL verbinding.

Om gebruik te kunnen maken van UMTS heb je een mobiele telefoon nodig die UMTS ondersteunt. Gelukkig geldt dat tegenwoordig voor de meeste toestellen, dus zijn ze vrij gemakkelijk te verkrijgen. Als je dan eenmaal je UMTS telefoon hebt ingesteld, wil dat niet zeggen dat je altijd zo snel kunt internetten. Dit heeft te maken met het bereik van UMTS in Nederland. Niet elke provider heeft in heel Nederland volledige UMTS dekking, maar dit wordt wel steeds verder uitgebreid. De UMTS dekking van KPN is bijvoorbeeld minder goed in het grensgebied en langs de Waddenzee.

Voordeel is wel dat indien geen UMTS netwerk beschikbaar is, automatisch wordt overgegaan naar een GPRS verbinding. Er is dan nog altijd internet toegang, maar dan met lagere snelheid. Voor het ophalen van bijvoorbeeld e-mail of het bekijken van nieuwsberichten, is dit nog ruim voldoende.

Door op 9 februari 2007

Deel dit artikel met anderen