Mexico: Zonder benzine in Xcalak


Geplaatst in Reizen | Tags: , | Geen reacties

De laatste dagen van onze vakantie zijn we nog helemaal naar het zuiden van Yucatán gegaan, naar Mahahual en Xcalak, niet ver van de grens met Belize. Mahahual is een klein, rustig dorpje. Tot er weer een enorm cruiseschip aanmeert. Dan wordt het dorp overgenomen door een zooi (Amerikaanse) toeristen die onder andere met Quads door het dorp razen. Da’s wel iets minder. s’-Avonds eten ze gelukkig allemaal aan boord, dus dan is er wel volop gelegenheid om te genieten van de verse vis die diezelfde dag is gevangen.

Van Mahahual is een nog een stuk rijden naar Xcalak. Een heel klein gehucht waar echt helemaal niets is te doen. Je vindt hier alleen maar rust en hagelwitte stranden. We zijn daar voor een dagje naartoe gegaan via de autoweg. Terug leek het ons wel leuk om het rustig aan te doen en via de oude route, die op de kaart stond, terug te rijden. We kwamen langs enkele resorts en een aantal huizen, maar verder was er behalve de zee bijzonder weinig te zien. Ongeveer halverwege kwamen we bij een riviertje aan. Daar werden we onaangenaam verrast dat de brug, die ons over het riviertje had moeten brengen, compleet was verdwenen. Twee mannen die met een bootje spullen naar de overkant brachten, vertelden ons dat er ook geen alternatieve route was. Er zat niets anders op dat weer helemaal terug te gaan. Toen kwamen we bij het volgende probleem: benzine. Het laatste tankstation was in Mahahual en dat was nog zeker 70 km rijden. Dat gingen we niet meer redden, dus moest er ergens getankt worden. Uiteindelijk terug in Xcalak na wat rondvragen iemand gevonden die een tank benzine bij zijn huis had staan en waarvan we wat konden kopen. Gelukkig, nu konden we in iedergeval terug naar Mahahual.

Op de satellietbeelden is goed te zien dat de brug over het riviertje ontbreekt

Na het uitstapje in het zuiden, zijn we voor de laatste nacht naar Cancún gegaan, aangezien we de volgende dag daar vandaan terug zouden vliegen. Het toeristische gdeelte bestaat uit een 20 km lange weg rond een lagunemeer met aan beide kanten enorme hotels, restaurants en resorts, helemaal ingericht voor Amerikaanse toeristen. Wij hadden ook nog de pech dat we er midden in springbreak waren, met als gevolg overal dronken uitgelaten tieners.

Door op 10 juli 2006

Deel dit artikel met anderen