Internet via ADSL of de kabel?


Geplaatst in Telecom | Tags: , , , | 1 reactie

UTP kabelsOveral zie je tegenwoordig reclames van aanbieders van razendsnel, breedband internet. Je hoort bij al die aanbiedingen vaak de term ADSL of kabel vallen, maar wat betekent dat eigenlijk?

Een ADSL verbinding loopt via het telefoonnetwerk. De aanbieders hebben hun oorsprong veelal in de vaste telefonie, zoals KPN. Daardoor was voor een ADSL aansluiting altijd een vaste telefoonaansluiting vereist. Tegenwoordig is dat niet meer het geval en kan een ADSL aansluiting worden verkregen zonder vaste telefoonverbinding, bijvoorbeeld bij Tele2.

Internet via de kabel loopt via het reguliere kabelnetwerk. De aanbieders van internet via de kabel zijn van origine de aanbieders van kabeltelevisie en -radio, zoals UPC en Casema.

Groot verschil tussen beide varianten is dat de aanbieder van internet via de kabel een bandbreedte heeft gereserveerd voor een aantal woningen, terwijl ADSL een bandbreedte heeft per woning. Bij kabelinternet wordt de bandbreedte dus gedeeld met de buren. Als een van hen grote hoeveelheden data binnenhaalt, kan dat zorgen voor een lagere snelheid bij andere buren.

Zowel internet via ADSL als via de kabel zijn inmiddels volwassen geworden technologie├źn die weinig in kwaliteit verschillen. Het grootste verschil zit in de prijs per bandbreedte en in de aangeboden extra’s, zoals Triple Play (Internet+TV+telefonie). Let bij de bandbreedte niet alleen op de snelheid voor downloaden, maar ook voor de uploadsnelheid. Dit maakt het uitwisselen van bestanden met andere mensen via internet een stuk sneller.

Door op 9 augustus 2007

Deel dit artikel met anderen